NASIB MELAYU DI BUMI MELAYU


 
Tersentuh hati membaca buku ” NASIB MELAYU DI BUMI MELAYU ” Karang penulis berbangsa Cina yang bersimpati dengan orang Melayu yang telah 53 tahun merdeka. Penulis Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
 
  1. Bila berlaku kes-kes pembunuhan yang melibatkan bukan melayu seperti kes Beng Hock orang cina dari DAP, GERAKAN dan MCA bersatu untuk mempertahankannya, parti Melayu juga turut turut tumpang sekaki mempertahankannya. Begitu juga kes ketuk ketapi sambil bogel banduan Cina nov 2005, Menteri Dalam Negeri ketika itu terbang ke China untuk memohon maaf, tapi apa jadi bila diketahui bahawa banduan tersebut sebenarnya wanita Melayu?. Pernah berlaku kes pembunuhan model Melayu Mustakizah Jaafar pada 14 nov 1988. tiada pembelaan dari parti Melayu, apatah lagi parti-parti dari bukan melayu.
  2. Bila ada kuil hindu hendak dirobohkan maka berlaku kelam kabut seolah-olah berlaku penganiayaan terhadap orang bukan Islam, tapi lihatlah sikap orang Melayu bila surau-surau mereka dirobohkan kononya uantuk tujuan pembangunan ( m.s. 4 ).
  3. Apakah sikap orang Melayu bila mendengar beribu-ribu orang Melayu keluar Islam menjadi murtad. Dalam kes Lina Joey, apa sikap orang Melayu terhadap isu ini?. Dalam kes perebutan mayat saudara baru sejauh mana orang Melayu mempertahankannnya. ( m.s. 5 ).
  4. Orang Cina di Malaysia amat bertuah kerana mendapat segala-galanya nikmat di negara ini. Dalam bidang pendidikan sekolah cina mendapat peruntukkan berjuta-juta ringgit, tapi sekolah agama rakyat ?.. Di Thailand pada tahun 1930 an semua sekolah cina dihapuskan dan digantikan dengan sekolah Siam. Oleh sebab itu tidak ada beza yang ketara antara orang Siam dengan Cina di Thai. ( m.s. 9 ) Di Malysia buka setakat sekolah tapi orang Cina dan India dapat menubutkan IPT atau Universiti… seperti Universiti Tunku Ab Rahman ( MCA ), Universiti Terbuka Wawasan ( Gerakan ), Kolej New Era ( Dong Jiao Zong ). Asian Institute of Medikal Science and Teknology ( MIC ). ( m.s. 11 )
  5. Singapura adalah negeri Melayu yang terlepas ke tangan orang Cina tanpa pertumpahan darah. Apakah sikap kerajaan Sinagapura terhadap orang Melayu ? Berapa ramai orang Melayu dilantik ke jawatan penting kerajaan Singapura.. Kerajaan Siangapura lebih mempercayai orang India dari orang Melayu. Sedangkan di Malaysia orang bukan Melayu bukan saja diberi jawatan penting termasuk menteri kanan dalam kerajaan, Menteri Besar bahkan jalan-jalan pun ditukar kepada nama jalan orang berbangsa Cina.( ms. 12 ) Bahkan Teressa Kok ( Exco kerajaan Selangor ) bercadang untuk mewujudkan bandar Cina di selangor. ( ms. 10 ) Di Pulau Pinang pula baik parti mana pun yang menang hak Ketua Menteri tetap berada dalam tangan orang Cina.
  6. Dari segi pembinaan kuil pula orang bukan melayu bebas membina kuil mereka. Sehingga di Bandar Sentol KL dalam jarak 1 KM terdapat 6 buah kuil yang besar dan tinggi.
  7. Dalam pada itu kaum Cina masih tidak berpuas hati lagi dengan pencapaian mereka sekarang. Temu bual dengan Lee Bon Kok 8 jan 2007 menyatakan ungkapan biarlah orang Melayu menguasai politik dan orang cina menguasai ekonomi dan pendidikan sudah tidak relevan lagi. sebaliknya orang cina mesti menguasai politik agar ekonomi orang Cina lebih berkembang lagi. ( m.s. 173 ) Chua Soi Lek pula berkata rakya Malaysia harus menerima bangsa lain menjadi perdana menteri seperti rakyat Amerika menerima Barack h Obama menjadi presiden di USA. ( ms. 113 ) Naib presiden Liow tiong Lai pula mencadangkan ekuit 30 % orang melayu dalam syarikat dihapuskan. jawatankuasa Rayuan Pilihanraya persatuan Cina Malaysia ( Suqiu ) pada tahun 1999 mendesak agar hak istimewa orang melayu dihapuskan sama sekali.
  8. Pengambilan penjawat awam jan – jun 2007 menunjukkan bahawa 84.6 % adalah dikalangan orang melayu, orang Cina hanya 1.7 % saja. Ini adalah kerana orang cina lebih berminat dalam sektor swasta dan koperat. Oleh itu tidak hairanlan mengapa amalan rasuah lebih menebal dalam masyarakat Melayu.
  9. Orang Melayu banyak makan hati berulang jantung dengan sikap orang Cina. Namun apakan daya. contohnya dalam isu penternakan babi di Selangor. Orang melayu terpaksa hidup menghidu bau najis babi dan mengunakan air sungai yang dicemari dengan najis babi.
 
 

No comments:

Post a Comment